KRAMFORS

På lördagen var det vernissage för utställningen Slöjdstories på Kramfors konsthall. 24 av länets bästa slöjdare har låtit sig inspireras av skickliga föregångares arbeten och gjort personliga tolkningar.

En inomhushuggkubbe. En broderad suspensoar med inspiration från en kristallkrona. En skedhäck prydd med djävulsansikte.

Besökarna av Slöjdstories vernissage fick onekligen ett antal aha-upplevelser när de botaniserade runt bland de utställda föremålen.

Mästerslöjdare som Märta Stina och Brita Kajsa från Kubbe, Per Westman från Hemsön och Snickar-Dea från Junsele har gett den energi som fått deras nutida efterföljare att skapa en mängd fantastiska alster.

På utställningen finns arbeten i textil, trä och metall. Det är såväl bruksföremål som smått tokiga skapelser, främst menade att vara tankeväckande. Men som en röd tråd genom utställningen löper slöjdarnas tekniska skicklighet och stora kreativitet.

Ninni Mellander, chef för Kramfors kommuns kulturenhet, hälsade välkommen till vernissagen. Annson Grahn, hemslöjdskonsulent, berättade sedan om syftet med slöjdprojektet. Producenter för utställningen är Hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland/Murberget Länsmuseet i Västernorrland.

Vernissagen hade lockat många besökare och utställningen fortsätter till 6 februari. För den som vill veta mer om Slöjdstories och höra deltagarna själva berätta om sina arbeten finns en utmärkt hemsida på www.slojdstories.se.

Erik Åmell

Ninni Mellander öppnade vernissagen Slöjdstories.

Fågelskål av Jakob Baumann, Nora.

Vrilstol av Ulf Palo, Söråker.

Fågelskål och ask i silver av Sigbritt Mann, Nordingrå.

Pärlbroderi med ögonbindel, munskydd, suspensoar och harnesk. Skapat av Ulf Edberg, Örnsköldsvik.