SPRÄNGSVIKEN

Från toppen av Tuäggenbergen har man den kanske allra bästa vyn över Högakustenbron. Att ta sig upp på den bergstopp där Tuäggenstugan ligger kräver en halvtimmespromenad och är definitivt värt besväret.

Högsjö lokalföreningen av Friluftsfrämjandet sköter Tuäggenstugan som invigdes 1979. Det finns ett par etablerade stigar som leder till stugan, en från Härnösandshållet och en från Kramforshållet. När Zooka:s team besteg berget valde vi att gå från Kramforssidan. Man kör då av Riksväg 90 i Sprängsviken vid skylten som visar ”Sprängsviken 280-282”. Där delar tre mindre vägar upp sig, välj den längst till höger. Kör 2,5 kilometer. Tänk på att det är en skogsbilväg som inte är i toppskick och kör därför mycket försiktigt.

Stanna vid vändplanen och promenera sedan 1,3 kilometer efter stigen till stugan. Promenaden är inga problem för den som har normal kondition. Utsikten över Ångermanälven och Högakustenbron är fantastiskt. Är det dåligt väder går det att ta skydd i stugan som har elström tack vare solceller på taket. Tidigare var det ett vindkraftverk som levererade ström. Det finns också grillmöjligheter.

Utsikten är tveklöst en av de häftigaste i Kramfors kommun.

Erik Åmell