KRAMFORS

Kramfors Ultrafestival har startat.

Klockan 11 på lördagen small startskottet på Kramfors Idrottsplats för den första upplagan av denna ultratävling i löpning.

Först igång var loppen över 24 respektive 6 timmar. Klockan åtta på lördagskvällen startade 12-timmarsloppet. 24-timmarsloppet har för övrigt även status som Riksmästerskap. Förutsättningarna är enkla. Det gäller att avverka så många varv som möjligt på Kramfors IP:s allvädersbanor under de timmar loppen pågår.

Även kortare lopp för barn genomförs under festivalen.

Tävlingen anordnas av High Coast Ultra RC och har lockat ett 50-tal deltagare.

 Det är perfekta förutsättningar för ultralöpning. Fint väder men inte för varmt, berättar Tommy Swärdh i tävlingsledningen.

Via två chip i löparnas skor, ett i reserv, registreras hur många varv de tillryggalägger. En stor display placerad på banan visar deltagarna hur långt de har sprungit. Efter sex timmar byter man löpriktning.

Mat och dryck finns att plocka för sig runt löparbanan. Det går även att att vila eller sova en stund inomhus för den som önskar detta. Totaletter finns också utplacerade nära löparbanan.

Kristina Paltén är från Piteå, tävlar för Piterunners men bor nu i Stockholm. Hon är en av favoriterna bland damerna i 24-timmarsklassen. Hon tvekar inte om vad som är grejen med ultralöpning.

– Att utmana sig själv, gå ut över sina egna gränser. Att lära sig hantera sig själv. Det ger en kunskap som inte bara funkar på löparbanan utan i hela livet.

ERIK ÅMELL

 

Uppladdning inför starten.

 

En display visar hur många varv som avverkats.

Ultralöpare på Kramfors IP, en ny syn.

Loppet har startat!