ULLÅNGER

I skenet från LED-lysrör har mjölkbonden Dwayne Patrics kossor i Ullånger börjat ge mer mjölk.  Höga Kusten LED-belysning har skänkt anläggningen som simulerar dagsljus.

I januari ska försöket utvärderas, men Höga Kusten LED-belysnings ägare Erik Fellbrink konstaterar redan att mjölkproduktionen har ökat.

          Det ser mycket bra ut. Anläggningen består av ett 50-tal LED-lysrör och så hemautomationen som sköter om så att belysningen tänds och släcks på lämpligt sätt.

Försöket som handlar om att skaffa data om hur artificiellt ljus påverkar kornas mjölkproduktion inleddes i början av oktober. Från början fanns dock inga tankar på något försök. Erik Fellbrink hade på Facebook sett att Dwayne Patric och hans företag Höga kusten mejeri i Viksäter, Ullånger, vunnit ett pris. Det var Länsförsäkringar Västernorrlands pris Ung Växtkraft som Dwayne Patric fick för sitt klimatsmarta arbetssätt.

Erik Fellbrink som själv brinner för minskad miljöpåverkan ville vara med och stötta en ung företagare som delar hans egen filosofi. Därför skänktes belysningen och styrutrustningen som monterades i ladugården med ett 30-tal mjölkkor.

          Tidigare forskningsresultat finns som visar att kor ger mer mjölk med sådan här belysning. Man kan också se att kor i södra Sverige ger cirka 12 500 liter om året medan de norrländska som får mindre ljus bara producerar omkring 10 000 liter, säger Erik Fellbrink.

Efter hand växte tankarna fram på att också göra en mer noggrann utvärdering av hur korna reagerar på LED-belysningens sätt att på artificiellt väg förlänga tiden med dagsljus.

Erik Fellbrink berättar att forskning visat att ljuset har positiv påverkan på kornas fertilitet, hälsa, välbefinnande och produktivitet.

Höga Kusten mejeri jobbar med idén att sälja mjölk på lös vikt via automater i butikerna. Den lokalt producerade mjölken kan då hämtas i flaska i olika volymer.

          På så sätt blir det färre transporter och mindre miljöpåverkan, vilka jag mycket gärna vill vara med och stötta, säger Erik Fellbrink.

ERIK ÅMELL

 

Erik Fellbrink häller upp nyproducerad mjölk. Foto: Privat

Höga Kusten LED-belysning i slutspurten av installationen av hemautomationen i Dwayne Patrics ladugård.
Foto: Privat