LUNDE

Företagaren och Lundeprofilen Kåge Wästerlund gick nyligen bort. Se intervjun från 2009 med den snabbpratande Kåge framför klassiska Wästerlunds konditori.

Kåge, som egentligen hette Karl-Gerhard, fast det sa nästan ingen, somnade in den 23 mars, 75 år gammal. Han var en stor personlighet i Lunde där han under många år drev det riksbekanta konditoriet som han övertog från sina föräldrar.

Fast han gjorde mycket annat också. Hade under flera år skofabrik och producerade bland annat träskor, engagerades i diverse olika projekt inom turistnäringen och kom ständigt med nya idéer. Som journalist fick man många bilder och citat från den färgstarke entreprenören. Han var aldrig rädd för att spetsa till sina uttalanden som ofta passade perfekt som rubriker.

För min del var första mötet i mitten av 1980-talet. Då fotograferade jag honom med Sandöbron i bakgrunden. Bilden här nedanför, med trumpeten vid Sandöbron, tog jag 2016. En av de sista för min del.

Även om Kåge gjorde många resor runt om i världen låg alltid Lunde honom varmast om hjärtat. Han var till exempel drivande i Grannsamverkan mot brottsligheten på orten och skrämde fortkörare till att stå på bromsen genom att nära vägen ställa upp en svart/vit-målad bil med texten ”Paris”.

I sin marknadsföring tog Kåge Wästerlund fasta på den berömda Hasse & Tage-sketchen om Robert Lind från Kramfors där allt var ljust och vackert. Han till och med skapade en Robert Lind-figur.

När Kåge sedan ställde upp i kommunvalet 2014 med Robert Linds parti blev vi som kände honom egentligen inte överraskade. Partiet som inte lovade att någon skulle få det bättre , men inte heller sämre, var helt i linje med Lundeprofilens speciella humor.

Intervjun här nedan gjorde jag 2009 när Kåge skickade en hälsning till min journalistkollega Sten Engblom då denne hade bestämt sig för att sluta på Tidningen Ångermanland.

ERIK ÅMELL

 

Kåge Wästerlund med sin trumpet vid Sandöbron, två saker som ofta kom att förknippas med honom. Foto: Erik Åmell