KRAMFORS

Klockan 21.47 på lördagskvällen försvann planeten Venus bort bland trädtopparna på Mellbyberget/Ödsberget i Kramfors. Se det vackra himlafenomenet under en 2 minuter lång filmsekvens.

Det är just nu fina förutsättningar för att se Venus i en mäktig båge lämna himlavalvet och dyka ned över Mellbyberget/Ödsberget. På lördagen skedde detta alltså strax före klockan tio på kvällen. Missade du detta finns det fler chanser, till exempel under söndagen.

Venus är det näst efter månen ljusstarkaste objektet på kvälls- och natthimlen. Planeten som fått sitt namn efter den Romerska kärleksgudinnan är nästan lika stor och tung som jorden. Den är tillsammans med Merkurius en av de två planeter i Solsystemet som ligger närmare Solen än Jorden. Venus har en atmosfär som består helt av koldioxid med ett molntäcke av svavelsyra. På grund av växthuseffekten på planeten är det 400 grader varmt där.

Inget av detta går förstås att ana genom att se på den kalla, vackra och glimrande skiva som vandrar över vårt himlavalv.

ERIK ÅMELL