KRAMFORS

Nu på måndagsmorgonen inträffar en månförmörkelse samtidigt som det är en så kallad ”supermåne”. Missa inte denna händelse som blir den mest spektakulära månförmörkelsen på nära ett decennium.

Årets första fullmåne blir en så kallad supermåne, det vill säga fullmåne samtidigt som månen ligger som närmast jorden. Att det dessutom tidigt i morgon också inträffar en månförmörkelse, vilket ibland kallas blodmåne, gör det verkligen värt besväret att ta stiga upp i ottan. Supermåne tillsammans med månförmörkelse brukar kallas ”superblodmåne”. 

En månförmörkelse inträffar när månen ligger i jordens skugga från solen, men inte blir helt mörk då lite solljus som går genom jordens atmosfär når över till skuggsidan. Månen blir rödaktig, vilket gett namnet blodmåne.

Det hela börjar klockan 03.35 måndagen den 21 januari. Månen är som mest förmörkad mellan 05.41 och 06.44, med mittpunkten 06.12. En höjdpunkt kan vara mellan 06.40 och 07.00 när solljuset snabbt breder ut sig från månens övre vänsterkant.

För att se förmörkelsen ska man ha fri sikt mot väster. Månen står till en början högt på himmeln men sjunker sedan ner mot horisonten.

Först den 31 december 2028 sker en månförmörkelse som blir lika bra som morgondagens.

Ett annat intressant himlafenomen i dagarna är planeterna Venus och Jupiters nära möte lågt mot horisonten, vilket kan observeras mot sydsydost där de samspelar i gryningen. De ligger som närmast varandra på tisdag. Detta kan dock vara svårt att se i norra Sverige.

ERIK ÅMELL

Källor: popularastronomi.se och ne.se