KRAMFORS

Konstnären och illustratören Jeff Östberg hade på lördagen vernissage i Kramfors konsthall. Jeff som är född och uppvuxen i Kramfors är numera bosatt i Stockholm och hans illustrationer finns att se i flera av världens stora tidskrifter.

Kramfors konstförening anordnar utställningen där många hade kommit för att vara med om vernissagen. Jeff kan bland sina uppdragsgivare räkna in prestigefyllda namn som Washington Post, New Yorker, Vouge, Apple, Bloomberg, AIRBNB och Naturskydds-föreningen. Nu finns flera av Jeffs arbeten till beskådande i hemstaden.

Det är första gången som Jeff visar sina verk i Kramfors och han var tydlig med att detta är en mycket speciell händelse för honom. Han berättade om sin karriär där han efter bland annat studier på konstfack lyckades etablera sig bland de illustratörer som får uppdrag av de internationellt stora dagstidningarna och magasinen.

–  När jag gick ut konstfack hade jag två drömkunder, New Yorker och New York Times och jag har haft privilegiet att få jobba för båda.

Men det är en hård bransch. Konkurrensen är tuff och uppdragsgivarna ställer ibland nästan omöjliga krav. Jeff berättade om när han skulle göra illustrationer till en bok. Kunden skickade då ett mejl med krav på leverans inom så kort tid att Jeff inte trodde det skulle vara möjligt. Men det gavs ingen extra tid.

– Den sommaren fick jag se genom fönstret till min lägenhet.

Jeff arbetar i ligne clarie-stilen, som vi tidigare berättat om på Zooka.se. Han jobbar mot en ritplatta så att illustrationerna växer fram direkt på datorskärmen. På senare tid har dock Jeff till viss del börjat illustrera ”analogt” eftersom han på så sätt upplever en annan känsla.

Jeffs bilder är genomgående tankeväckande och stämningsskapande. Han har hittat en egen stil som ger ett omisskännligt avtryck. Men han är bara 30 år och kan se fram emot många år i en spännande bransch där ingen vet vad kombinationen av konstnärlig kreativitet och digital utveckling kan leda fram till. Missa inte att se utställningen som pågår till den 7 maj.

ERIK ÅMELL

 

Jeff tillsammans med sina stolta föräldrar Nisse Östberg och Gisela Östberg. Foto: Erik Åmell

 

Suggestiv bild från San Francisco-stadsdelen Castro med den berömda biografen med samma namn. Foto: Erik Åmell

En av Jeffs illustrationer. Foto: Erik Åmell