OSLO

Runt om i världen testas nu självkörande fordon i verkliga trafikmiljöer. Zooka passade på att provåka en självkörande buss i Oslo.

Bussen som tar tio passagerare ser inte så mycket ut för världen men uppvisar imponerande egenskaper när den väl startat. Den är tillverkad av det franska företaget Navya och i Oslo och flera andra större städer körs den nu för att samla erfarenheter och information som ytterligare kan förbättra de algoritmer som styr bussen.

En ”förare” fanns med i fordonet men enbart för att trycka på startknappen när alla nyfikna passagerare satt sig till rätta och för att berätta om bussens egenskaper. Toppfarten är 45 kilometer i timmen. Så fort gick det dock inte under Zookas provtur, kanske 30-35 kilometer i timmen någon gång.

Bussen reagerar snabbt och bromsar när någonting kommer i dess väg. En grupp duvor skrämdes upp när bussen ”nitade” framför dem.

Färden på kanske 15-20 minuter utgick från en plats nära Oslos populära hamnområde. Bussen stannade till på en hållplats en kort stund och fortsatte sedan till utgångspunkten där en ny grupp intresserade personer stod beredda att kliva på.

ERIK ÅMELL

Interiör från självkörande buss. Foto: Erik Åmell