En dag körde jag bil i Kramfors. På Kungsgatan slog jag på radion när jag passerade Apoteket. Just då jag råkade fästa blicken på Apoteksskylten nämnde en nyhetsuppläsare ordet ”Apotek”.  I exakt samma sekund. Märkligt sammanträffande, men sådant kan ju hända ibland kanske man tycker. Det är bara det att det händer väldigt ofta. Det finns t.o.m ett namn på detta: Synkrona händelser. Jag har funderat över detta fenomen de senaste åren. Är det bara tillfälligheter eller finns det någon slags universell väv som spänner över tid och rum och skapar kopplingar som vi människor ännu inte förstår.

Apoteksexemplet i Kramfors hittade jag på. Men när jag tänker efter så erinrar jag mig att det hände en dag för några år sedan i Hälledal, när jag stod med bilen på en parkering, lyssnade på P 1 och såg på en skylt för ombud för apoteket.

Fenomenet inträffar nästan varje dag, i varje fall säkert flera gånger under en vecka. Ibland finns det givetvis en naturlig förklaring. Om jag surfar på en nyhetssida och TV samtidigt sänder Rapport är det inte konstigt om mitt öga fastnar på ett citat från president Obama samtidigt som han säger det på TV.

Men sammanträffandena sker ofta vid mycket mer osannolika tillfällen. När ovanliga ord sägs på radion samtidigt som jag av en tillfällighet läser ordet i en broschyr. I samma sekund. Inte inom tio sekunder.

Om det hänt en gång om året eller en gång i månaden hade jag inte reagerat, men det sker betydligt oftare än så.

Är det fler än jag som upplever detta?

Går det att klarlägga fenomenets natur och kanske t.o.m hitta sätt att dra nytta av det?

Ligger fenomenet inom parapsykologins område eller var ska det placeras?

Det är i varje fall svårt att sluta fundera över dessa speciella händelser.