Häromdagen presenterades Språkrådets lista över nya ord som använts mer eller mindre flitigt i Sverige under 2016. ”Filterbubbla”,  ”Trumpifiering” och ”Skamma” var några exempel ur det 40-tal nya ord som skulle gjort sig förtjänta av denna speciella upphöjelse. Efter att ha läst igenom listan misstänker jag att de flesta av dessa nytillskott till det svenska språket blir rätt kortvariga företeelser. Flera känns konstiga, tillgjorda och har åtminstone helt förbigått mig.

Damma i stället av gamla fina ord och uttryck som ”Ty” , ”Enär” och ”I sanning” som tyvärr mer eller mindre har försvunnit från svenskan. Jag ska dock slå ett slag för ett helt nytt ord, som Språkrådet inte hade med i sin lista – ”Brunlej”.

Det är ett omistligt ord för händelsen när två eller flera kristallkronor kommer i svängning och kolliderar. Man kan då säja att kristallkronorna ”Brunlejar”.

Jag har aldrig varit med om en brunlej, men om jag skulle vara på plats vid en sådan så vill jag gärna ha ett ord för händelsen.

Om ett knappt år får vi se om ordet platsar i Språkrådets nya lista. Om det blir så lovar jag att hitta på ett ord för när en morot självantänder.