Utsikten från Babelsberg är verkligen värd den lilla möda som krävs för att ta sig upp på berget. Från olika platser på Babelsberg har man en fin utsikt över många delar av Kramfors.

Babelsberg ligger mitt i centrala Kramfors. Det går att komma upp på berget från olika håll. Enklast är väl att välja att gå upp för Babelsbergstrappan. Den ursprungliga trappan var legendarisk, inte minst på grund av att Birger Norman omnämnde trappan i en av sina dikter. Trappan revs i samband med att resecentrum i Kramfors byggdes, men har nu fått en värdig efterföljare som på ett vackert sätt följer bergets form.

Men det finns även andra fina platser på berget där det går att spana ut över Kramfors. Från norra delen av berget ser man ner över stadens centrala delar. I detta område avgjordes också 1912 års Svenska mästerskap i backhoppning.

Den som visats på Babelsberg måste självklart passa på att ta en titt på det vackra ordenshuset som invigdes 1903 av medlemmar ur nykterhetsrörelsen. Huset har under ett drygt århundrade haft besök av många kända svenskar, både politiker och artister.

Erik Åmell