KRAMFORS

Nationaldagsfirandet i Kramfors hade i år förlagts till Kramforsskolans område på grund av ombyggnaden av torget. Många hade slutit upp till högtiden.

Konferencier Markus Molin presenterade ett rikligt varierat underhållningsprogram med sång, musik och dans och framträdde själv tillsammans med parhästen Ubbe Byström.

Hemvärnet svarade som vanligt för ceremonin när den svenska flaggan under trumpetfanfarer skulle hissas. Därefter sjöngs unisont den svenska nationalsången.

Årets högtidstalare var riksdagsledamoten Peter Hedberg (s), tillika ordförande för Kramfors kommunfullmäktige. Temat för dagen var ”Barn och unga” och Peter berättade om sin egen uppväxt i Kramfors som han beskrev som trygg och roligt både i skolan och på fritiden.

Han uttryckte dock oro över senare års rapporter om ökad psykisk ohälsa bland unga. Peter framhöll hur viktigt det är att barn och unga har en grundtrygghet och att det fysiska mötet mellan människor är betydelsefullt för att skapa detta.

Han lyfte här fram föreningslivets viktiga roll och det ideella arbete som där sker. Han gav avslutningsvis publiken en utmaning:

– Lös i dag medlemsavgiften till en förening där du inte redan är medlem.

ERIK ÅMELL

Peter Hedberg var högtidstalare: Foto: Erik Åmell
Vältajmade duon Markus Molin och Ubbe Byström. Foto: Erik Åmell
Många ville fira nationaldagen. Foto: Erik Åmell
Jocke Häggström sjöng kompad av Ubbe Byström. Foto: Erik Åmell
Nationaldagen i Kramfors 2023.