KRAMFORS

Med ombyggnaden av Kramfors torg i full gång förlades nationaldagsfirandet 2024 till området vid Gudmundrå hembygdsgård. Många hade mött upp på den naturskönt belägna platsen.

Markus Molin var konferencier och sammanhållande länk för programmet som hade ett speciellt tema med anledning av att det i år är 50 år sedan Kramfors kommuns nuvarande gräns etablerades. Han lyfte flera minnesvärda händelser under det gångna halvseklet. Flygplatsens tillblivelse, också den för precis 50 år sedan, var en. Bibliotekets införskaffande av en ny, toppmodern bokbuss år 2020 var en annan mer sentida positiv händelse.

Högtidstalare var liksom i fjol Peter Hedberg (S), kommunfullmäktiges ordförande och riksdagsledamot. Han påminde om ett antal viktiga händelser under de gångna 50 år, framhöll kommunens rika föreningsliv, dess betydelsefulla näringsliv, men markerade också att det fortfarande finns spänningar mellan olika orter i kommunen som inte är till gagn för någon.

Nybildade gruppen High Coast Singers med Sofie Hellman, Anna Sjöstedt och Sara Bertlin gav prov på skönsång. Musikalisk underhållning bjöd även Markus Molin på tillsammans med sin dotter Melody Yrjas. Några av de yngsta i publiken medverkade i framförandet av några av våra mest kära sommarmelodier.

Höjdpunkten i programmet var förstås hissandet av den svenska flagga till trumpetfanfar och den unisona sången av nationalsången.

ERIK ÅMELL

Många sökte sig till hembygdsgårdens område den 6 juni. Foto: Erik Åmell
Nationaldagen 2024. Foto: Erik Åmell
Peter Hedberg var högtidstalare. Foto: Erik Åmell
Markus Molin sjöng tillsammans med sin dotter Melody Yrjas. Foto: Erik Åmell
High Coast Singers bjöd på skönsång. Foto: Erik Åmell