NYLAND

När Höga kusten airport firade sina 50 år bjöds det på en uppvisning av sällan skådat slag. Både civila och militära aktörer fick den mångtusenhövdade publiken att häpa.

Att kalla programmet fullmatat är en underdrift. Fem timmar rullade förbi med ständigt nya fängslande inslag. Segelflyg, konstflyg, helikopteruppstigningar och fallskärmshoppning var något av innehållet.

Lite av höjdpunkter får väl ändå sägas vara uppvisningarna av Jas 39 Gripen och det pensionerade stridsflygplanet J35 Draken. Dessutom deltog försvaret med Helikopter 14. Att se, och höra, dessa maskiner live är mäktiga upplevelser.

Scandinavian airshow kom med fem konstflygplan som demonstrerade häpnadsväckande luftegenskaper. Två medverkande wing walkers, som stod på vingen under flygning, visade prov på ett fantastiskt mod.

En Douglas DC-9 som släppte fallskärmshoppare över Normandie, nu 80 år och två dagar efter Dagen-D, lockade många att ta en titt i dess inre. Att flygplanet, från 1943, fortfarande är i fin form visade den med några eleganta svänger över flygplatsen.

ERIK ÅMELL

JAS Gripen över Höga kusten Airport. Foto: Erik Åmell