KRAMFORS

Säg Carl A Svenssons Järn & Sport, lite mindre formellt Calle Svenssons, eller kort och gott bara Calles och alla kramforsbor av lite mognare årgångar nickar igenkännande. Zooka träffade Magnus Svensson, barnbarn till det klassiska företagets grundare Carl A Svensson, och mindes en affärsepok.

Den företagsamme Carl Svensson anlände på 20-talet till Kramfors från Jukkasjärvi. Så småningom etablerade han Carl A Svenssons Järn & Sport i hörnet mellan Stationsgatan och Limstagatan. Först i det trähus som låg på platsen men som revs och från 1959 ersattes av stenhuset som i dag tillhör bostadsrättsföreningen Banken.

– Farfar kom till Kramfors i precis rätt period, just när det exploderade med träindustrin och nybyggnationer. När allt vaknade till liv på 20-talet. Men vi var inte de enda järnbutikerna i staden, det fanns ytterligare två om inte tre, berättar Magnus.

I detta expansiva skede i Kramfors historia blev efterfrågan stor efter järn- och byggmateriel samt på produkter för bosättning, det som alla nya kramforsbor behövde för att bygga upp sina hem.

Men när ”Calles” flyttade in i det nybyggda huset med dess flera plan och generösa utrymmen togs allt till en ny nivå. På svartvita bilder tagna av fotograf Curt Melander precis innan invigningen uppenbarar sig ett sortiment som överraskar. Förutom järn- och byggprodukter ser man cyklar, mopeder, kanoter, fiskeutrustning, kylskåp, spisar, leksaker, sportartiklar och mycket mer.

Men det var inte allt. Huset i övrigt rymde flera affärslokaler som kompletterade ”Calles” på ett bra sätt.

-Tanken var att huset skulle vara något av en tidig galleria. Du kunde köpa mat, kläder för barn och vuxna, gå till fotografen, handla blommor. Här på Carl A Svenssons kunde man handla allt från minsta skruven till att i princip bygga ett hus.

På restaurang City-Baren, där Chinarestaurangen nu ligger, serverades det mat. Lite förvånande kan man i dag tycka var att restaurangen genom en dörr var förbunden med Calle Svenssons.

-Finessen med detta var att det gick att handla i butikerna efter Stationsgatan, gå ner och äta på restaurangen, sedan fortsätta in på den här butiken och handla och sedan vidare ut på Limstagatan.

Carl Svensson var tidigt engagerad inom idrotten i Kramfors, men hade också mängder av kontakter runt om i landet. ”Ragge” Lundberg, OS-bronsmedaljör i stavhopp 1952, var en sådan.

– I många år låg ”Ragge” Lundbergs stav under taket i ett lager vi hade utanför stan.

Minnena och anekdoterna är många. En natt blev Magnus pappa Bertil Svensson uppringd och fick veta att ”det brann i affären”. Han svarade lugnt att ”jag släcker i morgon”. Men det var inte det att någon hade glömt att släcka ljuset.

-Det brann på riktigt i ett skyltfönster, men det gick ju bra, minns Magnus.

Modelljärnvägarna av märket Märklin skapade en ny hobby för många entusiastiska kramforsbor.

-Kanske vart annat år kom det upp en doktor från Märklin i Tyskland och hade med sig tågbanor som han byggde upp här i butiken. Sedan stod han här i vit rock och provkörde tågen i en vecka inför jul.

ERIK ÅMELL

Magnus Svensson vid klassiska Calle Svenssons. Foto: Erik Åmell
Den berömda logotypen.
Magnus Svensson i den ärevördiga affärslokalen. Foto: Erik Åmell
Carl A Svensson.
Bosättningsavdelningen. Foto: Curt Melander.
Sportutrustning var en viktig del i sortimentet. Foto: Curt Melander.
En välsorterad butik. Foto: Curt Melander.
Fiskedelen. Foto: Curt Melander
Järn och verktyg. Foto: Curt Melander
Ingången till City-Baren. Foto: Curt Melander
Hörnet Stationsgatan/Limstagatan med den i Kramfors centrum strategiskt placerade entrén. Foto: Curt Melander
Tvättmaskiner och kylskåp fanns i butiken. Foto: Curt Melander
Skidor och modelltåg för olika slags spår. Foto: Curt Melander
Oljekaminer. Foto: Curt Melander
Utrustning för bosättning. Foto: Curt Melander
Notera det klassiska rutmönstrade golvet. Foto: Curt Melander
Trappan upp till översta planet. Foto: Curt Melander
Spännande skyltning inför premiären 1959. Foto: Curt Melander
Det mesta fanns på Calles. Foto: Curt Melander
Magnus med pappa Bertil till höger och kollegan Leif i mitten. Foto: Curt Melander
Entréplanet användes flitigt. Foto: Curt Melander
Ett smart upphängningssystem gjorde att även tunga föremål kunde flyttas upp i luften. Foto: Curt Melander

Interiör från butiken i gamla trähuset.

Västernorrlands Allehanda 5 december 1960.