Festen har börjat, under 2017 ska det märkas att Kramfors i år fyller 70 år som stad. På lördagen startade firandet officiellt på Christoffergallerian.

Många Kramforsbor hade kommit för att vara med om den historiska dagen. Vice kommunalrådet Gudrun Sjödin svarade för invigningen när kommunalrådet Jan Sahlén blivit förkyld och fått ge återbud. I tidigare bokhandelns lokaler berättade Gudrun Sjödin bland annat om den historiska bakgrunden för stadsbildningen:

– 1744 kom lettländaren Johan Christoffer Kramm hit från Finland och startade en vattensåg. Men det var egentligen inte förrän 1852, när det startades en ångsåg, som Kramfors blev aktuellt. Gudmundrå var då det som var Kramfors. Björsta ansökte 1899 om och blev municipalsamhälle, kunde ta ut beskattning och få ett eget beslutande organ. I och med att man ordnade det här samhället så började det också kallas för Kramfors, ett namn som hade börjat gå över allas munnar. Kramfors blev 1947 det naturliga namnet på staden, även om det fanns vissa som tyckte att den skulle kallas Gudmundrå stad.

När Kramfors kommun bildades 1974 skapades en större samhällsbildning. Gudrun Sjödin menade att det har blivit en kommun där dess ledning inte bara kämpat för staden utan även Höga kusten och andra delar.

Gudrun Sjödin fick också äran att döpa Kramforskråkan, vilket berättas om i en annan artikel på Zooka.

I före detta Terracottas lokaler i gallerian hade en sju meter lång tårta dukats upp. Medan jubileumsbesökarna mumsade på sötsaken och drack kaffe kunde de studera gamla tidningsartiklar med texter om hur det gick till när Kramfors blev stad.

Ytterlännäs kyrkokör och Nylands järn svarade var för sig och i samverkan för musikalisk underhållning. Musik bjöds det även på i möteplatsen Kramforshjärtat där Babelskören sjöng. På Kramforshjärtat gick dagen för övrigt i 70-talstema, allt för att anknyta till den högaktuella siffran 7.

Detta var inte allt som hände denna för Kramfors så speciella dag. På olika håll anordnades arrangemang med anknytning till jubileet. Gudrun Sjödin berättade att det kommer att hända saker under hela året. En kul poäng är att det i år i Kramfors är inte mindre än cirka 630 personer som fyller 70 år. Det lär alltså bli många anledningar till firande.

Erik Åmell

Gudrun Sjödin invigningstalade.

Ytterlännäs kyrkokör.

Nylands järn.