KRAMFORS

Nationaldagsfirandet i 70-årsjubilerande Kramfors stad inramades lämpligt nog av sol och många glada människor. Som grädde på moset fanns två högaktuella lokala stjärnor på plats i form av Sandra Näslund och Emanuel Bagge.

Firandet inleddes med klockringning innan konferencieren Magnus Engkvist fick ordet. Han berättade bland annat om varför vi firar nationaldagen den 6 juni; att just det datumet valdes Gustav Vasa 1523 till kung och 1809 antogs en ny regeringsform.

Högtidstalare var kommunalrådet Jan Sahlén som bland annat uppmärksammade att vi lever i orolig tid, men att Kramfors historiskt varit välkomnade och öppen mot nya människor. I publiken fanns också många nyanlända som viftade med svenska flaggor.

Jan Sahlén fick dessutom äran att hylla Sandra Näslund för hennes strålande framgångar inom skicross, med VM-guldet från i vintras som främsta merit. Kommunalrådet passade också på att ta en selfie tillsammans med världsmästaren. Sandra blev nu utnämnd till ambassadör för Kramfors. Egentligen ska man gå en utbildning för detta, men som Jan Sahlén förklarade hade Sandra givetvis med sina framgångar redan väl kvalificerat sig för detta uppdrag.

Många har följt Emanuel Bagges fantastiskt resa i TV4:s Talang under våren. Han bjöd nu Kramforspubliken på två av de låtar han framträdde med i tv-programmet. Han berättade senare för Zooka att genomslaget i TV varit fantastiskt och att han har framför sig en sommar som är välfylld av olika slags engagemang.

Kramfors blåsmusiker medverkade och spelade bland annat ”Du gamla, du fria”. Hemvärnet svarade för hissandet av svenska flaggan. Medverkade gjorde även Svanökören och Asylkören samt Musikalprogrammet.

Läs mer om Sandra Näslund och se Zookas intervju med henne.

Läs mer om Emanuel Bagge och se Zookas intervju med honom.

ERIK ÅMELL

Jan Sahlén hyllar Sandra Näslund.

Magnus Engkvist var konferencier.

Kommunalrådet Jan Sahlén högtidstalade.

Emanuel Bagge spelade två låtar som han framträdde med i Talang.