KRAMFORS

Kramfors har, liksom andra norrländska orter, den här vintern nästan kapslats in av snö. När mycket snö lägger sig på hustaken kan det vara läge att börja fundera på att minska den stora tyngd som det kan bli.

Enligt SMHI kan en kubikmeter snö variera i vikt från 30 till 200 kilo, beroende på om det är mycket fluffig snö, blöt nysnö eller vindpackad nysnö. Snöar det länge och mycket är det lätt att förstå att ett hustak kan komma att utsättas för en ordentlig belastning.

Ett sätt att minska trycket på ett tak kan vara att använda en så kallad snöhyvel. Med snöhyveln går det att från marken nå rätt högt upp på ett hustak och skala bort snön, förutsatt att det inte är ett platt tak.

Snömassorna hyvlas och glider sedan av taket på en plastmatta.

Enligt uppgifter ska vintern 2017/18 vara den snörikaste sedan den legendariska vintern 1966/67 då det i Norrland kom avsevärda snömängder under både december och januari.

ERIK ÅMELL

Kramfors centrum domineras av många rejäla snöhögar. Foto: Erik Åmell

Limstagatan med åtskilliga ton snö. Foto: Erik Åmell