KRAMFORS

Författaren Gregor Flakierski från Kramfors har under våren släppt sin tredje bok. Boken som har titeln ”Familjealbum” innehåller berättelser som bygger på hans upplevelser under uppväxttiden i 60-talets Polen.

I hemmet i Hamnviken, Frånö, med en fantastiskt vacker utsikt över Ångermanälven och Svanö, berättar Gregor för oss om bokens tillkomst och sitt författarskap.

          Det är berättelser jag fått höra framför allt som barn, en del av dem stannade kvar inom mig och vid någon tidpunkt var det en av historierna som utkristalliserades och blev färdigskriven i mitt huvud. Sedan satte jag mig vid datorn och skrev ned den. Då föddes idén – kanske en hel bok med berättelser.

Gregors mormor är en mycket betydelsefull person i hans liv och hon är också central i boken. Flera av berättelserna handlar om henne och om personer med anknytning till henne.

En väldigt speciell person i boken är Gregors mormors svåger. Gregor beskriver honom som en fascinerande berättare som bland annat på egen hand lärde sig fyra språk flytande, trots nästan ingen formell utbildning i bagaget. Samtidigt minns Gregor honom som självupptagen, arrogant och som gärna förminskade andra människor.

Gregor framhåller att ”Familjealbum” är en skönlitterär bok. Dess tolv berättelser bygger alla på en kärna av sanning, men sedan har författaren dragit ifrån, lagt till och hittat på för att nå dit han vill.

          En grundregel för berättandet är att en historia inte behöver vara sann, men den måste vara bra, förklarar Gregor.

Boken är utgiven av Kramforsförläggaren Hasan Al-Yasiri på förlaget Alyasiri och omslaget har gjorts av konstnären Dag Wallin från Nordingrå.

Gregor Flakierski har tidigare skrivit böckerna ”Statskuppen i Norrland” och ”Knock-out”.

Se den halvtimmeslånga filmen där Gunilla Sjödin intervjuar Gregor och där han bland annat berättar om tankarna kring hans nästa bok.

Erik Åmell

Gregor vid boksläppet på Kramfors konsthall.