KRAMFORS

Inte långt från OK Q8-macken i Kramfors ligger Gudmundrå hembygdsgårds område. Från det höga läget är det en vacker utsikt över bland annat Kyrkviken.

Hembygdsgården är ett perfekt utflyktsmål för den som inte vill åka så långt. Det tar bara några få minuter med bil från centrala Kramfors så är man framme. Om man ställer sig vid den gamla harpunkanonen så ligger Kyrkviken rätt fram. Men det går även att överblicka andra delar av Kramfors, även om det finns en del träd som skymmer sikten.

På hembygdsgårdens område finns flera intressanta byggnader. Huvudbyggnaden, Östbygården, flyttades hit 1961. Vattensågen kommer ursprungligen från Mångmanån i Näsåker och flyttades på 1940-talet till den plats vid Kramforsån där Christoffer Kramm anlade en vattensåg på 1700-talet. Såghuset flyttades senare till hembygdsgårdens område. Sågen är från 1870-talet och av samma typ som den som Kramm anlade.

På området finns även Skogsströmsgården som flyttats från den plats där Ådalsskolan nu ligger.

På hembygdsgårdens område finns även smedjan, bagarstugan, fäbodstugan och en del andra gamla byggnader, så det är verkligen något av ett Skansen i miniatyr.

Nedanför området, helt nära, ligger Gudmundrå kyrkoruin med anor från 1100-talet, också den mycket sevärd.

ERIK ÅMELL

Det finns många gamla fina byggnader på hembygdsgårdens område.

Östbygården, som är huvudbyggnad på området.

Harpunkanonen.