Forna tiders tidningsartiklar hade givetvis ett annat språk och annan ton än i dag. Vid läsning av referaten om Sandöbrons invigning noteras en del oblyga beskrivningar.

Man kan särskilt undra vad fjärdingsmannen och ordförande för Ådalens nedre vägdistrikts styrelse August Åström tyckte när han läste referaten. I både DN och VA betecknades Åström nämligen som ”omfångsrik”.

Vidare rapporterade VA från den varma dagen om att ”Åström höllo på att flyta bort i den goa rara värmen men Lindblom i Lindom och Fritz Hedberg i Eriksfors, vilka äro mera magerlagda, sågo ut som om de lågo i ett härligt isskåp”.

Om en förvaltare Frölander noterades att han kom till invigningen ”brunbränd och präktig”.

Om banketten på kvällen skrevs följande: ”Middagen i Kramfors på Centralhotellet väntade och aptiten var det ingenting att klaga på efter en sådan förmiddag. Icke på törsten heller för den delen, vilket så småningom skulle uppenbart bliva.”

Man kan undra hur liknande beskrivningar skulle tas emot i dag. Men det var förstås en annan tid. Likaså var pressetiken, när det gällde att publicera namn på brottslingar, brottsoffer och olycksoffer, förr i tiden mycket mer tillåtande.

ERIK ÅMELL